17. august 2015

Nimekiri asjadest, kui kriisiajal peate rändama

NIMEKIRI ASJADES, MIS SÕJA PUHKEDES PEAVAD OLEMAS OLEMA
Viimaste kuude sündmused on meile kõigile näidanud, et me elame maailmas, millest me tegelikult mitte midagi ei tea.


Me ei tea, mida teha, kui pangaautomaat ei anna enam raha välja, kui kaplused pannakse terveks nädalaks kinni, kui kraanist ei tule enam joogivett ja kuhu põgeneda, kui teie linn on vaenlase poolt vallutatud. Sõdurid oskavad enda eest seista, sest neid on selleks õpetatud, kuid mida teha tsiviilisikutel? Kuhu põgeneda? Ja mis kõige tähtsam – mida kaasa võtta?

Häirekohver – see on baasvarustuse üldnimetus, mis võib teile vajalikuks saada suvalises ekstreemolukorras. Tsivilistide „häirekohver“ on reeglina alates 30 liitrisesse seljakotti komplekteeritud ja see sisaldab minimaalses koguses riietust, hügieenivahendeid, medikamente, instrumente, enesekaitsevahendeid ja toiduaineid.
Kõik „häirekohvri“ asjad peavad olema uued (perioodiliselt uuendatavad) ja need ei tohi olla igapäevaolmes kasutatavad. Tsiviilne „häirekohver“ on ette nähtud ühe persooni võimaliklt kiireks evakuatsiooniks ohutsoonist. Ohutsooni all peetakse silmas maavärinat, uputust, tulekahju, kriminogeensuse tõusu, sõjategevuse keset jne. „Häirekohver“ peab olema olemas igal perel. Kui te nii ei arva, siis edasi lugeda ei maksa.

„Kohvrike“
Kõigepealt tuleb selgust saada kohvri endaga. Kõige otstarbekam on selleks kasutada seljakotti. Kujutage endale ette situatsiooni, kus teil tuleb liikuda jalgsi, aga mitte autoga. Näiteks võib teel olla tõkestus ja teil tuleb edasi liikuda jalgsi. Viskasite seljakoti selga ja – läks. Väikesed ja nn. ekspeditsiooniseljakotid tuleb pakkida selliselt, et kaal oleks jaotatud ühtlaselt, mitte, et rakemad esemed all.

Hea on, kui teie seljakotil on eraldiasuv alumine osa. Asjad paigutage selliselt, et vajaminevaid asju oleks võimalik kiiresti ja kergesti leida. Hea, kui seljakotil on komplektis ka veekindel kate. Kui seda pole, siis ostke see tingimata. Ja muidugi peab seljakott olema kvaliteetne, et see peale pooletunnist liikumist mitte laiali ei laguneks.

Esemete nimekiri

Kuid nüüd vaatame täpsemalt asju ja toiduaineid, mis on kohvris. Nimekiri baseerub osaliselt NY erakorraliste olukordade teenistuse soovitustel.Võimalik, et teie elukoha või teie enda iseärasustest tulenevalt tuleb seda nimekirja lühendada või pikendada. Näiteks elatanud inimestele või lastele.
Seega siis peab teil erakorralisteks olukordadeks olema kodus valmis järgmiste esemetega komplekteeritud hea seljakott.

1. Oluliste dokumentide koopiad veekindlas pakendis. Varakult tehke koopiad passidest, juhitunnistustest, kinnisvaraomandust tõendavatest dokumentidest jne. Dokumendid panna selliselt, et neid oleks võimalik kergesti kätte saada. Dokumentide juurde on soovitav panna ka lähedaste ja laste fotod.

2. Krediitkaardid ja sularaha. Teil peab olema alati käepärast sularaha.

3. Auto ja maja dublikaatvõtmed.

4. Maakaart ja kõigi pereliikmete poolt aktsepteeritud sidesüsteem ja kohtumispaigad ekstreemtingimusteks.

5. Sidevahendid ja vahendid infoallikateni. Väike UKV/FV vastuvõtja. Müügil on ka väikesed käsitsi laetavad dünamoraadiod. Raadio võimaldab olla kursis toimuvaga. Tagavarapatareid raadiole. Võib võtta ka odava mobiiltelefoni koos laadimisseadmega.

6. Taskulamp koos tagavarapatareide ja pirnidega.

7. Kompass ja kell. Ostke veekindlad asjad.

8. Multitööriist – paljufunktsionaalne instrument. Tavaliselt näevad need välja nagu kokkupandud näpitsad, mille käepidemetes on peidus lisatööriistad (nuga, saag, viil, käärid jne.)

9. Nuga ja väike kirves.

10. Signaalvahendid (vile, märguküünal).

11. Prügikott 120 l. 5 tk. Võib asendada telkmantlit, kui lahti lõigata.

12. Rull teipi.

13. Karp preservatiive (X 12, aromatiseerimata, toonimata). Läheb vaja erinevates situatsioonides.

14. Sünteetiline nöör. D=4-5mm, pikkus 20m.

15. Pliiats ja märkmik.

16. Niit ja nõelad.

17. Esmaabi apteek. Vahendite hulk on arvestatud mitte ainult iseenda, vaid ka ümbritsevata jaoks:
- Sidemed, leikoplaaster, jood, vatt;
- Aktiivsüsi (palju, intokatsioonide korral);
- Paracethamoli (põletikuvastane, palavikuvastane);
- Suprastini (allergia);
- Immodium (kõhulahtisus);
- Ftalazol (sooleinfektsioonid);
- Albuzidi (silmatilgad);
- Antibiootikumipulbrid;
- Dexazon;
- Süstlad;
- Verejooksu peatajad;

18. Omatarberavimid arvestusega üheks nädalaks. Teie arstide nimed ja kontakttelefoninumbrid. Jälgida pidevalt ravimite kõlbulikkusekuupäevi (märkida vahetamise ajad kalendrisse).

19. Riietus. 2 komplekti aluspesu. 2 paari puuvillaseid sokke. Varupüksid, -särk või –jakk. Vihmakeep, kootud suusamüts, kindad, sall. Vastupidavad ja mugavad jalanõud.

20. Minitelk, lamamismatt-kile.

21. Hügieenivahendid: hambapasta ja –hari, väike seebitükk, käterätik, tualettpaber, mõni kuiv rätik, mõned taskurätikud, niisked salfrätikud. Naistele – hügieenivahendid. Võib võtta veel ka habemeajamis- ja maniküürivahendid.

22. Vahendid laste hoolduseks.

23. Toidunõud: katel, välipudel, kruus (parem metallist ca. 0,5 l), kokkukäiv tass.

24. Tikud (eelistatult – matkatikud). Tulemasinad (soovitavalt bensiiniga), tagavaragaasiballoon ja –bensiin.

25. Toiduvaru mõneks päevaks. Kõik, mida võib ilma ettevalmistuseta süüa, mis võtab vähe ruumi ja mis pole kiirestiriknev. Joogivesi 1-2 päevaks – uuendatakse perioodiliselt. Kaloriterikkad maiustused (väga head on „Snickers“id, mida kasutakse suure eduga sõjaväelistes taktikaliste gruppides). Karamellkommid.

26. Toiduained:
- Paar head soolalihakonservi;
- Kuivleivabriketid;
- Pakisupid;
- Liha ja kalakonservid;
- Kui ruumi jagub: tangud (suvalised), makaronid, kuivatatud juurviljade poolfabrikaadid;
- Kuivikud.

27. Viin või meditsiiniline piiritus.

28. Perekonna juveelid, reliikviad – kuid alles peale kõige hädavajaliku kaasavõtmist.

29. Auonoomse elektritoite allikad, laadimisvahendid päikesepaneelidega, portatiivne patarei, - need pole kallid ja esmavajaduse mobiiltelefoni laadimiseks rahuldab.

30. Telk, lamamisalus, magamiskott (Pole paha, kui need asjad korteris olemas on).

Allikas: Internet


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kommentaar vaadatakse üle, sobivuse korral lisatakse lehele.