11. veebruar 2015

Mida teha, kui sa avastad ennast sõjakoldes

Uraina kogemus - mida teha, kui sa avastad ennast sõjakoldes






Mida teha, kui sõda Teieni jõudis…

Otsustasin veidi rääkida ja näpunäiteid jagada neile, kes arvavad, et sõda on neist kaugel ja neid see ei puuduta. Ka mina arvasin nii…

Kui Te ära sõidate, siis ärge unustage kaasa võtta KÕIKI dokumente, keerata kinni vett ning vabastada külmikut liha- ja kalatoodetest(ilma elektrita seisavad need maksimaalselt nädala, seejärel algab roiskumine ja selmet tulevikus külmkapp välja visata, jagage selle sisu parem naabritele või sugulastele).

Aknad on soovitatav jätta tuulutusrežiimi, sest see on märksa efektiivsem nende paberteibist „ämblikuvõrguga“ katmisest(olen näinud palju õhusurvest purunenud aknaid, kus killud sellesama maalriteibi otsas kõlguvad.

Kui jääte paigale, siis olge valmis selleks, et Teie elulaad pisut (kuidas kellelgi) muutub. Relvastatud inimesi nähes ärge näidake välja hirmu või mis veel hullem - ärge pistke jooksu. Rahu, ainult rahu, nagu ütles parajalt paks mees parimates aastates. Ja muidugi tuleb omada taskus passi või muud isikuttõendavat dokumenti.

Hädavajalik on auto paigutamine kindlasse kohta ja mitte ainult võtta lahti aku klemmid, vaid ära koristada terve aku.

Kohe algul on vajalik varuda suures koguses vett, sorteerida välja kiirelt riknevad toiduained, võtta automaadist välja kogu sularaha(järgneda võiva elektrikatkestuse korral muutuvad pangaautomaadid mulaažideks). Raha ja dokumente säilitage metallist tuld mittekartvas karbis(tee või hea konjaki omades)

Sisustage majaalune- või kartulikelder. Konservide olemasolul katke tekkidega kõik klaaspurgid, pange valmis küünlad ja labidas koos kangiga enese väljakaevamiseks(on teada juhuseid, kui inimesed elasid üle suurtükirünnaku, kuid surid hiljem suutmatuse tõttu end varemetest välja kaevata).

Tulistamise korral peituge vannituppa või esikusse, kus on kõige väiksem tõenäolsus saada pihta mürsu-, miini- või klaasikildudega…ja tungiv soovitus mitte jälgida lahingu käiku binoklist või teleskoobist- see võib osutuda viimaseks pildiks, mida Te oma elus näete.

Täiendage kruubi, makaronide, kartulite (enda tarbeks), konservide, sööda(lemmikloomade jaoks) varusid. Kui teil on kroonilisi haigusi või eelsoodumusi, siis püüdke endid maksimaalselt vajalike ravimitega varustada- apteegid võivad pikka aega mitte töötada.

Süüa valmistage vähe, kuid tihti. Et midagi kaotsi ei läheks, leidke jahe koht vanni all või rõdul, kus saab toiduaineid säilitada( tuletan meelde, et võid hoiame soolavees!!). Kui gaas kinni keeratakse, koopereeruge ja olge valmis ühisistumisteks lõkke ümber supikeetmiseks või teejoomiseks.

Kui elate oma majas ja kahtlete siiani, kas osta generaator või mitte, siis ärge kahelge. Seda muidugi juhul, kui teil on selle ostmiseks ressursse. Soovitav on soetada gaasi- või bensiini/gaasi generaator, kuna puhtalt bensiini peal Te pikalt ei tiksu- (bensiin nagu ka vesi muutuvad kõige nõutavamaks ja defitsiitsemaks kaubaks…ah jaa, viin ja sigaretid muidugi ka!)

Ärge vestelge võõrastega (ning normaalse meeleseisundi säilitamiseks ka tuttavatega) poliitikast- „meie omad“ on erinevatel inimestel erinevad.

Loodan, et minu soovitused tulevad kellelegi kasuks(ei tahaks muidugi, et midagi sellist tuleks kellelgi üle elada). Kuid parem on olla relvastatud informatsiooniga ja valmis olla saatuse keerdkäikudeks

Rahu kõigile!

Roman Kruglov
Lugansk



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kommentaar vaadatakse üle, sobivuse korral lisatakse lehele.