18. juuni 2015

Nimekiri asjadest, mida sul läheb raskel ajal kohe vaja!

USA föderaalne eriolukordade agentuuri (FEMA) nimekiri vajalikest asjadest eluks pärast terrorirünnakut USA kodanikele:





Vesi. Koguge vähemalt kolmepäevane varu vett plastmahutitesse, näiteks karastusjoogipudelitesse. Vältida tuleb lagunevaid või purunevaid mahuteid nagu piimapakid või klaaspudelid. Iga inimese ja iga päeva kohta tuleb arvestada gallon (4,5 liitrit) vett – sellest kolmandik joogiks ja kaks kolmandikku toidu valmistamiseks ning sanitaarvajadusteks.

Toit. Varuge vähemalt kolmepäevane kogus toitu, mis ei rikneks kiiresti. Valige toiduained, mis on kompaktselt pakitud ja kergekaalulised, ei vaja külmutuses hoidmist ega küpsetamist ning mille valmistamiseks on vaja kas vähe või üldse mitte vett. Sobilikud on konserveeritud toiduained, näiteks kohe söödavad lihakonservid. Toiduaineid ja ka vett tuleb vahetada iga kuue kuu tagant.

Esmaabivahendid ja ravimid. Koostage meditsiinilise esmaabi andmiseks vajalikest vahenditest kaks pakki, üks koju, teine autosse. Selles peaksid olema erinevais mõõtmeis sidemed, leukoplast, vatt, kummikindad, desinfitseerimisvahend, käärid, pintsetid, nõelad, niisutatud salvrätikud, termomeeter, nahakreem, valuvaigistid, kõhulahtisuse vastased ja seda esile kutsuvad ravimid, aktiivsöe tabletid ja oksendamist esile kutsuvad medikamendid (mürgistuse puhuks), lisakogus vajalikke retseptiravimeid.

Tarbevahendid, riided ja jalatsid. Varuge piisavalt sularaha, papptopse ja –taldrikuid, plastlusikaid ja –kahvleid, kleeplinti. Pange valmis patareidega töötav raadio ja taskulamp koos lisapatareidega, tule süütamise vahendid (tikud veekindlas karbis) ja tule kustutamise vahendid, kompass, kell, vile, tualettpaber ja paberkäterätikud, pliiatsid, pastakad, kirjutuspaber, isikliku hügieeni tarbed, plastikprügikotid. Paha ei tee ka mõne raamatu ja mängu lisamine, nägemisraskuste puhul on vajalikud lisaprillid või -kontaktläätsed. Vähemalt üks komplekt riideid ja jalatseid, vihmamantel, müts ja kindad, soe aluspesu, pehmed jalatsid ja töösaapad, tekid ja magamiskotid.

Tähtsad dokumendid. Vee- ja soovitavalt ka tulekindlas kaasaskantavas konteineris tuleb hoida passe, ID-kaarte, lepinguid, kindlustuspoliise, väärtpabereid, testamenti, sünni-, abielu- ja surmatunnistusi, pangakontode numbreid, krediitkaartide numbreid, tehtud kaitsesüstide nimekirja, väärtusliku koduse vara nimekirja.

Allikas: USA föderaalne eriolukordade agentuur (FEMA)


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kommentaar vaadatakse üle, sobivuse korral lisatakse lehele.